Veiligheid meten
Er zijn verschillende factoren waar het Ministerie van Buitenlandse Zaken naar kijkt om de veiligheid te meten vertelt Tanita Nieuwenhuizen. “We kijken bijvoorbeeld naar de openbare orde. Zijn er veel demonstraties en zijn die gewelddadig? Bij criminaliteit gaan we pas naar oranje als we denken ‘je zou op elke straathoek overvallen kunnen worden’.”
Daarnaast beoordeelt het ministerie de veiligheid op basis van de toegang tot het land. “Iedereen verwacht altijd dat we ze ergens uit komen redden. Zeker na alle evacuaties van de afgelopen jaren, maar dat gaat soms heel moeilijk of niet. Het kan zo zijn dat we er niet worden binnengelaten of dat we ons werk niet kunnen doen en dat is een reden voor ons om de Nederlandse burger te waarschuwen,” vertelt Nieuwenhuizen.
Een recent voorbeeld van een beoordeling van de veiligheid is Ecuador. “We hebben laatst een paar regio’s in Ecuador opgeschaald naar oranje. We controleren eerst alle data op feitelijkheid en stellen kritische vragen aan de ambassade over de situatie,” legt Nieuwenhuizen uit. Ze vertelt dat de reden voor de huidige opschaling te maken heeft met een substantiële stijging in de hoeveelheid moorden in Ecuador op klaarlichte dag. “Dat is uiteraard alleen bendegeweld en niet gericht op toeristen, maar ze lopen wel het risico om per ongeluk slachtoffer te worden. Bij sommige landen, zeker in Latijns-Amerika, schalen we dus op, op basis van criminaliteit. Zeker als het er de spuigaten uitloopt," zegt ze.
Doelgroep
Nieuwenhuizen geeft aan dat ze de reisadviezen voor elke Nederlander schrijven en daarom iedereen willen betrekken. “In onze teksten proberen we zaken goed uit te leggen, zodat ook de minder ervaren reiziger – die het betreffende land niet goed kent, en wat naïef is bij het maken van reisplannen – goed weet waar hij of zij aan toe is.” Ze begrijpt dat het reisadvies voor sommige ervaren reizigers als een open deur kan voelen, omdat ze het land wel goed kennen.

Op basis van welke aspecten krijgt een land een kleurcode toegekend?
Klik op de knop 'volledig scherm' rechtsonder in het videoscherm om de video op groot beeld af te spelen.
Hoewel het opschalen van een reisadvies wat haken en ogen bevat, is afschalen volgens Nieuwenhuizen veel ingewikkelder. “Als iets ernstiger wordt, zijn er meer risico’s en kunnen we in principe opschalen. Maar wanneer ga je terug en zeg je dat het veilig genoeg is?”
Oekraïne is daar een goed voorbeeld van, geeft Nieuwenhuizen aan. “Er zijn bedrijven die daar weer willen beginnen met de wederopbouw, waardoor ik elke maand wel iemand voor mijn tafel heb staan die vraagt wanneer we naar oranje gaan.” Ze vertelt dat deze keuze veel gevolgen zal hebben en daarom eerst volledig onderbouwd moet worden. “Stel we zouden het westen oranje maken, betekent dat echt wat voor bedrijven. We kunnen simpelweg nog niet stellen dat het veilig genoeg is.”
Onnodig kleurcode rood
Nieuwenhuizen maakt met haar collega's veel afwegingen bij het meten van de veiligheid. Wel zegt ze dat bepaalde rode gebieden wat haar betreft afgeschaald kunnen worden. “Ik ben niet zo blij met rode vulkanen, omdat er vaak een hek omheen staat. Dan vind ik het nogal logisch dat je er niet op moet gaan. Bij Indonesië hebben we de actieve vulkanen bijvoorbeeld in dezelfde kleur gelaten als de rest van het land. Daar kun je niet in de buurt komen van de vulkanen door de maatregelen van het land.”
“Bereid je goed voor, houd je aan het reisadvies, dan is de kans dat je in de problemen komt zo klein mogelijk."
Tanita Nieuwenhuizen, Ministerie van Buitenlandse Zaken
Verdiepen en informeren
De wereld van de reisadviezen is dus gecompliceerd en heeft veel impact op de keuzes van de reiziger, boekingen van de reisorganisatie en polisvoorwaarden van de reisverzekeraars. Communicatie en Toerisme docent Nicole Disseldorp legt uit dat het daarom belangrijk is dat iedereen goed contact houdt. “Het is belangrijk dat iedereen zich verdiept in de partijen met wie ze samenwerken,” zegt ze. “De partijen, vooral de verzekeringsmaatschappijen en de overheid, maken allemaal hun eigen afwegingen, maar uiteindelijk wil iedereen de ‘beste’ optie aanbieden.”
Daarom is het volgens Disseldorp erg belangrijk om zelf kritisch te blijven kijken naar de voorwaarden rondom een boeking of annulering. "Je moet ook kritisch blijven op wat je leest in de media. Vaak lijkt de situatie erger dan het daadwerkelijk op locatie is en is de onrust heel lokaal."
Volgens Vylon Ooms van Verbond van Verzekeraars is die kritische blik ook nodig bij het verzekeren van de reis. “Veel mensen sluiten een reisverzekering af en denken ‘ik ben gedekt’, maar dan kun je nog wel eens voor vervelende verrassingen komen te staan. Ga slim op reis door je goed in te lezen en te laten informeren.”
Een reisadvies kan een grote invloed hebben op je reis en vraagt volgens Tanita Nieuwenhuizen van het Ministerie van Buitenlandse Zaken daarom om extra aandacht. “Bereid je goed voor, houd je aan het reisadvies, dan is de kans dat je in de problemen komt zo klein mogelijk. Dat geldt ook voor reisgebieden met kleurcode groen of geel, want ook in die landen kun je vervelende dingen meemaken. Zoals de Britten zeggen ‘no travel can be guaranteed safe’.”

Maak jouw eigen website met JouwWeb