Hoe komt een reisadvies tot stand?
Tanita Nieuwenhuizen, Manager Reisadviezen van het Ministerie van Buitenlandse Zaken, is met zes collega's 24/7 bezig met reisadviezen. “We stellen reisadviezen voor een deel samen op basis van openbare bronnen, het nieuws en de media. Deze openbare bronnen worden dan door de ambassade geïnterpreteerd. Zij zijn onze ogen en oren, omdat zij er middenin zitten,” zegt ze. “De ambassade heeft contact met de lokale media en lokale autoriteiten. De lokale autoriteiten zijn niet altijd een betrouwbare bron, omdat ze soms zeer kien zijn op het voorkomen van een negatief reisadvies. Ze wuiven soms risico’s weg, omdat ze bang zijn naar oranje of rood te gaan.” Dat betekent voor het land namelijk een afname in toeristen en inkomen vermeldt Nieuwenhuizen.
Buitenlandse Zaken gebruikt naast lokale bronnen, de Nederlandse media als bron. “Soms is het overduidelijk dat we een land op moeten schalen (het geven van een negatiever reisadvies). De aardbeving in Myanmar is daar een voorbeeld van, door de grote hoeveelheid nieuwsaandacht.”
Nieuwenhuizen geeft wel aan dat verhalen soms opgeblazen worden in de media en dat ze alles daarom goed controleren. “We hebben nog geen indicatie om te waarschuwen voor willekeurige arrestaties in Amerika, maar er gaan wel allerlei verhalen rond in de media over dit gegeven.” Wel heeft het ministerie gewaarschuwd voor geïntensiveerde toegangscontroles bij de grens, maar was daar volgens Nieuwenhuizen niet veel reden voor. “Je moet nog steeds je papieren en visum op orde hebben als je Amerika binnen wil. De mensen die zijn opgepakt bij de grenscontrole probeerden allemaal langer in Amerika te verblijven dan mocht of hadden iets op hun kerfstok. Dat zijn de situaties die in het nieuws komen.”
Security en beveiligingsbedrijven worden ook door de overheid gebruikt bij het onderzoeken van veiligheidsrisico’s. Deze bedrijven, zoals non-profit organisatie ACLED en beveiligingsspecialist Seerist, brengen (huidige en toekomstige) conflicten in de wereld in kaart door informatie te verzamelen over geweldsincidenten en die te analyseren. Daarnaast kijkt Nieuwenhuizen naar overheidswebsites van andere landen. “Welke reisadviezen geven de ‘likeminded’ uit, zoals België, Frankrijk en Duitsland? Hebben zij informatie die we niet hebben? Dit bespreken we telefonisch of tijdens EU-overleggen.” Verder gebruiken ze bronnen zoals eigen inlichtingendiensten en werknemers op dienstreis. Dat kunnen mensen van de politie of defensie zijn.
“Uiteindelijk maken we onze eigen afweging en staat voor ons de veiligheid van de Nederlandse reiziger centraal.”
Tanita Nieuwenhuizen, Ministerie van Buitenlandse Zaken

Welke bronnen raadpleegt het Ministerie van Buitenlandse Zaken om tot een reisadvies te komen?
Klik op de knop 'volledig scherm' rechtsonder in het videoscherm om de video op groot beeld af te spelen.
Naast de reisadviezen van de overheid krijg je als reiziger te maken met het veiligheidsoordeel van de reisorganisatie. Sommige reisorganisaties maken gebruik van een lokale bron voor het beantwoorden van veiligheidsvragen. Zo biedt reisorganisatie Riksja Travel reizen aan naar Mexico en stelt daarvoor veiligheidsvragen aan lokale partner, Solana Tours.
Deze lokale partner is het niet altijd eens met het reisadvies van het Ministerie van Buitenlandse Zaken. “De kleurcodes van de Nederlandse overheid zijn zeker behulpzaam, maar heel Mexico geel labelen voelt wat generaliserend," zegt een medewerker van Solana Tours. Ze vertelt dat de Europese toerist een belangrijk deel is van de toeristenbranche in Mexico, maar dat het negatieve beeld in de media en in de kleurcodes bijdraagt aan het ontmoedigen van deze reizigers. “Hoewel het waar is dat Mexico in sommige gebieden kampt met georganiseerde misdaad, is dit niet het volledige beeld. De media richten zich vaak op negatieve gebeurtenissen, wat de realiteit van het dagelijks leven van de meeste mensen in Mexico vertekent.”
Solana Tours geeft dus een ander reisadvies aan Riksja Travel dan de overheid. Wat is de relatie tussen de reisbranche en het ministerie?
Maak jouw eigen website met JouwWeb