
Reizen op eigen risico of verzekerd?
Uit de vorige hoofdstukken is gebleken dat de weg naar een reisadvies niet zwart-wit is. De kleurcode van een land ligt nooit vast en kan plots veranderen. Reisorganisaties zijn het niet altijd eens met die veranderingen of vinden juist dat het te laat wordt aangepast. Zijn die onduidelijkheden en onvoorspelbaarheden te voorkomen door te kijken naar een verzekering? Want wat is de positie van de verzekeraar bij negatief reisadvies?
Henk de Jong, productmanager van Achmea, legt uit welke opties zij bieden bij reizen naar een negatief gebied. “We bieden twee verzekeringen als het gaat om reizen, de reisverzekering en de annuleringsverzekering. Bij de reisverzekering dekken we geen reizen naar rode gebieden. Bij de annuleringsverzekering dekken we geen reizen naar landen die voor het boeken van de reis een oranje of rode kleurcode hebben." Achmea is het moederbedrijf van een aantal bekende Nederlandse reisverzekeraars, waaronder Interpolis, FBTO en Centraal Beheer.
Achmea kiest deze specifieke voorwaarden bij het dekken van reiskosten, maar waarom? “Er zijn twee belangrijke redenen. Een daarvan is het bieden van hulpverlening, in ons geval met Eurocross. Zodra het een negatief gebied is, is het moeilijker om hulp te bieden en risicovoller. Daarnaast is het niet voor niets een negatief gebied en zijn er meer risico’s op incidenten.” De Jong legt uit dat het dan financieel niet aantrekkelijk of rendabel is om te verzekeren.
Renate Vollenbroek, productmanager van ANWB, sluit zich daarbij aan, maar biedt toch een iets andere reisverzekering aan. “We bieden naast de basisdekking van de reisverzekering, een annuleringsverzekering die bepaalde calamiteiten dekt. Bij ons kun je dus wel verzekeren voor gevolgen van een negatief reisadvies, maar met een extra dekking.” Vollenbroek benoemt wel dat het bij verzekeren gaat om onvoorziene omstandigheden. “Als je al weet dat je in de problemen gaat komen, dan wil je daar natuurlijk geen dekking voor afgeven. Dan is het een soort brandend huis verzekeren. Het moet plotseling en onvoorzien zijn.”
Over de onderlinge verschillen tussen de voorwaarden van de verzekermaatschappijen zegt De Jong van Achmea dat het te maken kan hebben met een algemene afspraak. “Wij, concurrenten, mogen samen geen afspraken maken over de inhoud of voorwaarden.” De Jong zegt dat de keuzes dus aan de maatschappijen zelf zijn. “De keuzes in de voorwaarden kunnen te maken hebben met ervaringen uit het verleden (het krijgen van veel claims), advies van de hulpcentrale (in ons geval Eurocross) of het niet kunnen waarmaken van een dekking.”
Vylon Ooms, beleidsadviseur van het Verbond van Verzekeraars, legt uit dat de onderlinge verschillen twee oorzaken hebben. Het bieden van genoeg keuze aan de consument en het inspelen op de markt. “De maatschappijen onderscheiden zich van elkaar door te focussen op specifieke niches, bijvoorbeeld het verzekeren van journalisten in oorlogsgebieden.”
Henk De Jong van Achmea ziet wel in dat een reisadvies ingewikkeld kan zijn voor reisorganisaties en de consument. “Het is natuurlijk subjectief. Hoewel we er vanuit gaan dat het Ministerie hun informatie baseert op veel verschillende bronnen en het land goed kent, zal een reisorganisatie dat ook doen. Maar wij hebben wel echt vertrouwen in het Ministerie en de overheidsinstanties in het land zelf.”
Maak jouw eigen website met JouwWeb